2009. 04. 19.
Csík Zenekar, Besh o droM és Kerekes Band a Feneketlen-tónál: zene és Balatoni Borfesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Május 1-jén és 2-án a Feneketlen-tónál lesz a Balatoni Borfesztivál. A fesztiválon nyolc társulat is fellép, mégpedig a Kerekes Band, a Sebő Együttes, a Vivat Bacchus, a Gyárfás Quartet, a Czakó Péter Trió, a Makám, a Csík Zenekar és a Besh o droM. Itt a zenekarokról lehet olvasni, lejjebb a kiállító borászokról.
 
Május 1: Péntek

14:00
Gyárfás Quartet Ropogós jazz, lüktető szving
A gitár – basszus – dob szentháromságra épülő Gyárfás István Trióból a Balatoni Borfesztivál alkalmával, Szolnoki Dórával kiegészülve lesz Gyárfás Quartet. A hangulatot a jazzben és a latin zenében is otthonosan pörgő énekesnő fogja felforrósítani. Szvinges lüktetés, színekben és tempóváltásokban gazdag előadásmód jellemzi a Quartetet, mely bebopos szólókkal párosul. Legújabb, 2006-os Old Amsterdam CD-jük holland ihletésű, sajátos muzsikájukra épül, tipikusan a mainstream jazz stílusában.

16:30
Vivat Bacchus A mulatozás igéje
A Vivat Bacchustól nem várhatunk kevesebbet, mint férfias megjelenést: kívül-belül egyaránt. Az énekegyüttest 2001 júliusában egy külföldi utazás során alakította öt fiatal énekes. A „kulturált borfogyasztás és a mulatozás igéjét bordalokban megénekelve” jutottak el számos hazai és európai borosrendezvényre, folklórfesztiválra. Mára ők az ország egyik legkedveltebb acappella együttese. A csapat egyedi és különleges: dalaik túlnyomó része saját szerzemény. Ezenkívül hires magyar költők borral kapcsolatos verseit zenésítik meg négy-öt szólamban. Nem a borúban, a borban hisznek! Nekik a legtöbb dal bordal is: s jól van ez így. Nyitottak, a folklóron kívül a jazz, a blues és a rock and roll is inspirálja őket! S persze a jó bor.


18:00
Sebő együttes Tekerőlant és más finomságok


Finom és mégis elemien erős: mi az? Nem, ez nem a chili paprika. Ez az 1970-ben alakult Sebő együttes, melynek vezetője és zeneszerzője Sebő Ferenc. Repertoárjukon ízes kelet-európai parasztzene és énekelt versek szerepelnek. Néha megvadítanak, néha megkönnyeztetnek. Mindehhez számos, szinte feledésbe merült vagy kizárólag parasztoknál fellelhető hangszert szereztek be, illetve rekonstruáltak. Így került a színpadra a tekerőlant (más néven nyenyere), a koboz, az ütőgardon, a töröksíp, a doromb, a duda és a citera.
A verseket énekelve adják elő, ahogy a középkori énekmondók, lantosok.

20:00
Kerekes Band Basszusmasszázs

A Kerekes Band lehengerlő dinamizmussal, könnyen csúszó zenei témákkal, basszusmasszázzsal és fröccsnek való szódával készül a Borfesztiválra. Bor mellé tízből kilenc betyár őket ajánlja. A magyar népzenét a funk, a jazz, a rock, a pszichedelikus és elektronikus zenei műfajokkal keverve hozzák létre az általuk „ethno funk” stílusnak nevezett, zabálnivaló zenét akusztikus és elektronikus hangszerekkel. A banda alapító tagja a furulyás Fehér Zsombor és testvére, Fehér Viktor dobos. Legújabb lemezük, a Fel a kalappal 2008 őszén jelent meg.


Május 2. szombat
14:00
Czakó Péter Trió Dallamokban elbeszélve
A formáció két éve koncertezik rendszeresen. Műsoruk kompozíciója igen változatos. Ez a két gitáros eltérő stílusából fakad: a klasszikus vonalról érkezett Rieger Attila a bebop, valamint a szvinggitározás egyik legtehetségesebb fiatal hazai képviselője. Éles Gábor teljesen hitelesen énekeli, gitározza Sting vagy akár Nat King Cole slágereit. Ennek az izgalmas dallamokban való beszélgetésnek a harmadik tagja Czakó Péter bőgős. Három lábon állnak, nem botlanak el.16.00
Csík Zenekar Az erő velük van

Csík János zenekarának első formációja 1988-ban alakult meg, mégis jelenlegi összeállításukban jutottak el pályájuk csúcsára. 2002-ben Csík János súlyos autóbalesetet szenvedett, a bal karja több helyen eltört, sokáig kérdéses volt, hogy vehet-e még kezébe vonót. Az egész népzenész-társadalom megmozdult, segélykoncertet szerveztek a prímás és családja megsegítésére. Aztán felépült, fokozatosan visszanyerte képességét a hegedű megtartására és a vonó kezelésére. Átdolgoztak többek között Kispál és a Borz-számokat, Csík kérésére Lovasi András szöveget is írt nekik. Az aranylemezzé vált Senki nem ért semmit című lemezükkel 2005-ben robbantak be újra a hazai zenei életbe.

18.00
Makám Ősi egység

A világzene nemzetközileg elismert hazai együttesét 1984-ben alapította Krulik Zoltán. A Makám korszakain átível a tradíció és a modernitás, Kelet és Nyugat, az ősi egység és harmónia keresése. Az etno-avantgárd kelet-közép-európai követeként robbant a zenei életbe, amit finoman árnyaltak az ázsiai, távol-keleti gyökerek, a balkáni és afrikai hatások s a kortárs zene repetitív elemei. A ’90-es évek lemezeiben már az afro-amerikai zene, s a jazz elemei is szépen belesimultak a Makám hangzásvilágába. Legújabb korszakukat tematikus, vokális lemezek sora jelzi. Bőség zavara helyett a bőség öröme: az utóbbi évtizedben Lovász Irén, Palya Bea, Szalóki Ági, Bognár Szilvia, Herczku Ági, Lázár Erika voltak a Makám énekes szólistái.

20.00
Besh o droM Macsó hímzés

A magyarországi világzene jelentős képviselője a tízéves Besh o droM zenekar. Balkáni és román cigány, illetve közel-keleti tradicionális zenét ötvöznek magyar zenével és játszanak sajátos feldolgozásban, kavalkádszerűen olvasztva össze különböző stílusokat. Első lemezük, a Macsó hímzés platinalemez lett. A zenekar Gyí! című lemeze még európai megjelenése előtt felkerült az angol Roots világzenei szaklap Top10 és a World Music Chart Europe Top20 listájára. Ha a Besh o droM zenél, nincs kegyelem: mindenki táncra perdül!

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés