2009. 04. 19.
Borászok, borászatok a Balatoni Borfesztiválon - 2.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megvan a bemutatkozó borászok végleges névsora. Ebben a részben bemutatjuk a Borbély Családi Pincészetet, a Laposa Pincészetet, a Szeremley Pincészetet, a Villa Tolnayt, a Dobosi Pincészetet, a Szabó és Fia Borpincét, a Szentkállai Pincészetet, a Csordás-Fodor Borházat, a Kreinbacher Birtokot és Vinitiale Borászok Egyesületét.

Borbély Családi Pincészet
Boros álmok
A badacsonyi táj, a szőlő, a bor tisztelete, szeretete határozta meg Borbély Gyula és Gabriella szakmaválasztását. Főállású munkájuk mellett 1981-ben újratelepítették a régi családi szőlőterületüket. Mire termőre fordult az első ültetvény, Badacsonytomaj külterületén elkészült a 300 hektoliteres ászokpincéjük. A pince fölött 8-10 fő részére pihenést biztosító vendégházat építettek. A nyugtalan, városi népek itt aztán édes álomra lelhetnek. A megtermelt nyereség zömét minden évben ültetvényvásárlásra vagy -telepítésre, illetve a borászat fejlesztésére fordították. 1996-ban úgy döntöttek, hogy kibővítve az addigi szőlőterületek nagyságát, megpróbálnak saját lábukra állni, és megalakították a Borbély Családi Pincészetet.

Laposa Pincészet
Tüzes bazalt
A Laposa Pincészet a Badacsony déli oldalának közepén, a széles bazaltkővel kirakott út mentén található. A szürkebarát- és kéknyelű-ültetvények a hegy legmeredekebb, 30-40%-os lejtésű részén fekszenek, és itt a helye a jelenleg folyó furminttelepítésnek is. A szőlőbe épített pincével a pannon tájra jellemző szőlőhegyi hangulatot szeretnék a XXI. században is megőrizni. Négy nagy hírű bazalthegyen, Badacsonyban, a Szent György-hegyen, a Csobáncon és a Somlón művelnek szőlőt, így született a beszédes BAZALTBOR márkanév. Kézműves boraikat fahordókban erjesztik és érlelik. Ennek köszönhetjük a hosszú életű, testes, tüzes bazaltborokat. Finomságuk és élvezhetőségük mellett felmutatják a termőhelyek egyedi értékeit is.

Szeremley Pincészet
Ősi harmónia
A Szeremley Pince a Badacsony és a régió egyik legismertebb birtoka, és nemzetközi eredményei révén a világban is hazánk vezető pincészeteként ismert. A hagyományos művelést a legmodernebb környezetbarát technológiákkal kiegészítve őrzi meg a badacsonyi borra jellemző, természetes harmóniát. A bor egyedi karakterét a vulkanikus bazalt és a Balaton által meghatározott mikroklíma adja. Így a pohárban aranyló borban a táj minden szépsége és emléke tükröződik.

Villa Tolnay 
Művészet a Csobáncon
Tolnay Klári, a legendás színésznő lakott itt a második világháború alatt, a svájci Philipp Oser 2004-ben után lelt rá a természetvédelmi terület közepén fekvő villára a Csobánc csendes, vulkáni kúpján. A Balaton környéki klíma, a nagyszerű földrajzi fekvés, a badacsonyihoz hasonló talaj és a csend határozta meg a vásárlást. Tradíció, terméskorlátozás, kíméletesség és természetesség jellemzik a pincészetet. A fehérek gerincét az olasz- és rajnai rizling, a szürkebarát, a zöldveltelíni és a Chardonnay alkotja, a vörösöket a kékfrankos és a Cabernet Sauvignon képviseli. Minden boruk jellegzetesen vulkánias terrior jelleggel bíró, koncentrált, telt és egyéni arculatú.

Dobosi Pincészet
Hagyomány és újítás: nem ellentétesek
A Dobosi Pincészet családi vállalkozás, amely az 1700-as évek elején jött létre Szentantalfán, a Balatontól 5 kilométerre, a Zánka és Nagyvázsony között elterülő, megkapó szépségű kistelepülésen. A szőlőtermesztés hagyományai csaknem három évszázadon át apáról fiúra szálltak. A II. világháború, majd az államosítások erőt próbáló időszaka után, 1990 körül újraindult a családi pincészet. Ma már 15 hektárnál nagyobb területen termesztenek szőlőt. A művelés technikájában a régi, jól bevált módszereket alkalmazzák, öko- és biobort is készítenek. 2005 óta a bor mellett bioszőlőlét is előállítanak válogatott minőségű bioszőlőből, melyet préselés és szűrés után 70 Celsius-fokon, hőkezeléssel 100%-os, tartósítószer nélkül tartósítanak.

Szabó és Fia Borpince
Hűvös fahordók kincse
Balatoncsicsó felett, a Fenyveshegyen lévő pincészetben, családi hagyományként a XVIII. század végétől foglalkoznak szőlő- és bortermeléssel. A Nivegy-völgy kiváló adottságú agyagtalaján, nyolc és fél hektár területen termelik a vidék jellegzetes ízű, zamatú borait. Őrzik a szőlő- és bortermelés évszázados hagyományait, az ősök értékeit, de felhasználják a mai kor adta új technológiákat is. Hűtött erjesztésű boraikat fahordóban érlelik, és a legoptimálisabb időben palackozzák. Termelnek Juhfarkat, Olaszrizlinget, Szürkebarátot, Muskotályt, Rajnai rizlinget, Cabernet Franc-t, Kékfrankost, és belőlük rosét és cuveé-t is készítenek.

Szentkállai Pincészet
A Káli-medence szerelmesei
Gyerekkori barátok régi vágyukat váltották valóra, mikor pár éve megvásárolták a Káli-medence szívében, Mindszentkállán fekvő szőlőterületet. A Szentkállai Pincészet ifjú borászai nagy borok készítését tűzték ki célul, s hogy efelé jó úton indultak el, arra bizonyítékul szolgál a fesztiválra hozott Rizling házasítás, valamint a Pinot Noir boruk, melyekkel nagy izgalommal lépnek a közönség elé. Kínálatuk – terveik szerint – magyar szőlőfajtákból készült remek borokkal fog kiegészülni.

Csordás-Fodor Borház
Vulkánvarázs
Szőlőik a kihunyt vulkán, a Somló hegy déli és délkeleti oldalán helyezkednek el. Saját termelésű és palackozású minőségi borok értékesítésével, borkóstoltatással, borturizmussal foglalkoznak. A pincészet egyszerűen megközelíthető a 8-as főútról Somlóhegy irányába lefordulva, a borház sárga épülete már a főútról is látható. A borok a főborász, Andrónyi László munkáját dicsérik, aki 8,5 hektáron hasznosítja szaktudását. Boraikat reduktív eljárással, hűthető tartályokban készítik, majd fajtától függően, kellő ideig ászokolják. A palackozott, minőségi borok előállítására koncentrálnak. Négy bort állítanak a középpontba: Juhfark, Chardonnay, Olaszrizlig és Furmint.

Kreinbacher Birtok
Jó somlói bor
A Kreinbacher József által alapított pincészet fő fajtája a furmint, fontos az olaszrizling és a hárslevelű. Juhfarkot a népszerűsége miatt termelnek. Hazai és külföldi szakértők tanácsára a kékszőlők közül syrah-t telepítettek a hegy déli oldalán, közvetlenül a bazaltorgonák alatt. A fajtaválaszték szélesítésében is fontos, hogy legyen a gasztronómiában kiemelkedő jelentőségű vörösboruk. Abban bíznak, hogy a Somlón a borkedvelők egyre inkább a jó somlóit keresik. A minőség érdekében visszafogják a tőkék terhelését. A korlátozást a metszésnél kezdik, de néha a szüret előtti hetekben tovább ritkítják a fürtöket. Vallják, hogy a Somló elsősorban a terroir borok vidéke, ahol a termőterület jellege, adottságai, kultúrája a legfontosabb.

Vinitiale Borászok Egyesülete
Összefogásban az erő
A Vinitiale Borászok Egyesülete a Balaton Borrégió fiatal borászainak közös kezdeményezésén alapul. Több, hasonlóan gondolkodó családi borászat második-harmadik generációja döntött úgy, hogy az összefogásban van az erő. Biztos igazuk van. Nevük az initiale (iniciálé) szóból eredendően kezdeményezést, valaminek a kezdetét jelenti – a borral karöltve. A Balaton kulturális, történelmi szőlő- és bortermelési hagyományainak fenntartása mellett a termőtáj adottságaira alapozzák saját, védjeggyel ellátott, minőségi és különleges minőségű boraikat.

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés