2009. 04. 19.
Borászok, borászatok a Balatoni Borfesztiválon - 1.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megvan a bemutatkozó borászok végleges névsora. Ebben a részben bemutatjuk a Figula Pincészetet, a Lídia Borházat, Szalay Lászlót, a Bujdosó Pincészetet, a Garamvári Szőlőbirtok St. Donatus Pincészetét, a Konyári Pincészetet, a Légli Pincét és a Veszprémi Családi Pincészetet.

Figula Pincészet
Szívvel és lélekkel
A Figula Pincészetet 1993-ban Figula Mihály alapította, és ma fia irányítja. Szőlőterületeik Balatonfüred, Balatonszőlős, Pécsely legszebb területein találhatók. Dűlőik sokszínűsége lehetőséget biztosít a fajtatanulmányként kezelendő hazai és világfajták bemutatására, és tág teret enged az alkotó fantáziának a házasítások, a technológiai variációs lehetőségek merész alkalmazásával izgalmas kompozíciók megjelenítésére. Figula Mihály azt vallotta, hogy a természeti adottságok szerencsés találkozása, a táj és a szőlőművelő egymásra találása teszi szőlőskertjeinket oly gyönyörűvé, Balatonunk bármely partjáról szemléljük is a túloldalt. A szőlőt tisztelte, mert az képes túlélni a gonosz időket, megnyugvást, hitet, örömet, vigaszt, jókedvet ad.


Lídia Borház
Palackba zárt mandula
Jó bor, megbízható, precíz termelőtől. A Zánkán található Lídia Borház jelképének a tájra jellemző mandulafa virágzó ágát választotta. A Varga és a Hevesi család 15 hektár szőlőt művel a környék kiváló termőhelyein. A borokat a hagyományos technológiát a legújabb eljárásokkal ötvözve érlelik, és egyre növekvő hányadban palackozzák. A balatoni Riviéra elegáns termőhelyeinek jellegét híven tükröző borfajtáik: Olaszrizling, Ottonel a muskotály illat- és zamatgazdagságával, a Szürkebarát különleges minőséggel, a Juhfark kemény, férfias jelleggel, a Zweigelt szőlőből rosé és vörösbor, Kékfrankos a Tihanyi-félszigetről. Igazi ízorgia.

Múzsa Borház
Nem csak költőknek
A Borházat Füzessy István és Bakonyi Elvira házastársak üzemeltetik. Az első szőlőterület 1997-ben került tulajdonukba. Kizárólag saját termésű szőlőt dolgoznak fel. Balatonfüreden található a hagyományos és korszerű technológiával berendezett pincészet. A Múzsa 20 hektárnyi szőlőterülete a városhoz tartozó napfényes Balatonparti lankákon, a különleges mikroklímájú tihanyi belső tónál és a Balatonfüred szomszédságában fekvő ősi, és ma is virágzó szőlőkultúrájú Balatonszőlősön vannak. Az összes területük 80%-a új telepítésű, jelenleg fordul termőre.


Szalay László, Balatonfüred
Egy hegy, négy íz
A borászat a Balaton-felvidék legpatinásabb pincéjében működik, Balatonfüred legmagasabb, festői pontján, a Tamás-hegyen. Itt igazán szeretik a természet adta csodálatos tájat, a jó bort, a szívélyes baráti társaságot. A pincebelsőt és a kóstolótermet a gazda faragásai díszítik. Mindenki megtalálhatja saját kedvencét, hiszen négyfajta szőlőből készülnek a Szalay László-borok: Olaszrizling, Chardonnay, Semillon és Zweigelt.

Bujdosó Pincészet
Bor mellé tájhű ételek
Tradicionális, 80 hektáros szőlőbirtokon gazdálkodó, komoly hagyományokkal rendelkező borászcsalád a Bujdosó; fotónkon a családfő, Bujdosó Ferenc látható, aki feleségével és két fiával együtt viszi a pincészetet. Fehér- és vörösboraik alapanyagát, a megfelelően kezelt, szigorúan válogatott, kiváló minőségű szőlőt a dél-balatoni Balatonboglári Borvidék szívében termelik: a szőlőskislaki Bánom-hegyen, János-hegyen, Kakashegyen, a balatonlellei Kishegyen és a holládi Bari-hegyen is már ők „uralkodnak”. 200 éves pincéjükben a remek nedűk mellett szemet gyönyörködtető borászati eszközgyűjteményük is látható. Hangulatos borkóstolóikon változatos, tájhű ételeket és kemencében sült specialitásokat szolgálnak fel.

Garamvári Szőlőbirtok, St. Donatus Pincészet
A villáműző szent
A St. Donatus Pincészet névre keresztelt szőlőbirtok a Balaton déli partján a Sínai-hegy, a Tóth-hegy, az Illés-tető, a Pupos és a Rózsapuszta dűlőin termeli a szőlőt. A pince nevét a villáműző Szent Donáttól eredeztetik, a szőlősgazdák őt tisztelik a szőlőterületek védőszentjeként. Szőlőfajtáik közt megtalálhatók a keresett nemzetközi fajták: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Shiraz és Blauburger, de a borvidék hagyományos fajtái is, a Szürkebarát és az Irsai Olivér. Minden, mi szem-szájnak ingere. Rendelkeznek a karcsú és testes, illatos fajtákkal is, ilyen a Rizlingszilváni és a Muskotály.

Konyári Pincészet
Nemzeti íz, nemzetközi tudás
A lellei Kishegyen építette fel Konyári János az egyik legimpozánsabb magyarországi pincészetet. Konyári János az 1990-es évek elején a legelsők között jelent meg a hazai piacon minőségi palackozott boraival. Fia, Dániel, 2000-ben diplomázott, s az egyetem után járt Dél-Afrikában, Portugáliában, Kaliforniában és Új-Zélandon, ahol tanulmányozta a borkészítés módszereit. A Konyári-pince borai így ma már apa és fia közös, értő alkotásai.

Légli Pince
Üde, gyümölcsös íz
A Légli Pincészet 33 hektáron gazdálkodik. Szőlőterületeik a Balatonboglár Borvidéken, a Somogyi-dombság Balaton közeli lankáin találhatóak. A változatos felszínű, védett, meleg domboldalakon, magas mész- és agyagtartalmú lösztalajon, érett, zamatos, harmonikus borok teremnek. Jelentősebb szőlőültetvényeik Szőlőskislak és Szőlősgyörök hegyközségekben találhatóak. Boraikra jellemzőek a természetes értékek: gyümölcszamatok, savak, üdeség.
Veszprémi Családi Pincészet
Csillámló nedű a Csillagóból
A Veszprémi család 8,5 hektáron gazdálkodik. A borászat és szőlőbirtok egy része Kötcse északi részén, egy délről nyitott, festői szépségű völgykatlanban, a „Csillagó” dűlőben helyezkedik el. Itt két pincével rendelkeznek, az egyikben a szőlőfeldolgozás, borkészítés és palackozás történik, a másikban vendégeket fogadnak. A vidék hagyományos fajtái (Olaszrizling, Kékfrankos, Portugieser), valamint világfajtákat (Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot) vonultatnak fel.
A borok erjesztéséhez, érleléséhez és tárolásához egyaránt használnak fahordókat és tartályokat is.

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés